Sikringsrum og beskyttelsesrum
Der er fred i Danmark og ingen konkrete trusler mod landet. Derfor er sikringsrum og beskyttelsesrum ikke aktive og klargjorte og der er ikke almindelig adgang til rummene.
Aktivering og klargøring.
Beslutningen om at sikringsrum og beskyttelsesrum skal gøres klar i forbindelse med en truende krise, træffes af Ministeren for Samfundssikkerhed og Beredskab.
I Brand & Redning Sønderjyllands dækningsområde, dvs. Tønder, Aabenraa og Haderslev Kommuner er der i alt ca. 70.000 sikringsrums pladser og ca. 2900 pladser i offentlige beskyttelsesrum.
Sikringsrum
Sikringsrum er typisk solide, forstærkede betonkældre under f.eks. boligblokke, bygninger med erhverv, industribyggeri samt offentlige bygninger og institutioner.
Sikringsrum kan jf. lovgivningen anvendes til formål efter ejerens behov, når de ikke er aktiveret. Det kan være som cykel- og vaskekældre, parkering, lager, arkiv, mv.
Sikringsrum er beregnet til sikring af beboere og brugere af den pågældende ejendom og er som udgangspunkt således ikke tilgængelige for offentligheden.
Beskyttelsesrum
Beskyttelsesrum er typisk større sikringsrum hvor staten har medfinansieret oprettelsen og indretningen.
Det kan være større kældre der er forberedt til at kunne yde tilstrækkelig beskyttelse eller de såkaldte betondækningsgrave – de små kupler/tårne der kan ses i bybilledet.
Betondækningsgravene er typisk bygget fra 1944 til 1953.
Beskyttelsesrum og Betondækningsgrave er offentlig tilgængelige.
Du kan læse mere om sikringsrum og beskyttelsesrum på beredskabsstyrelsens hjemmeside.